Sluiten

VEKI

 

Voor wie?

Industriële bedrijven die voornemens zijn te investeren in technieken of installaties die (met name) door een verminderd grondstoffen- en/of energieverbruik bijdragen aan CO2-reductie en waarvoor de terugverdientijd meer dan 5 jaar bedraagt.

Wanneer aanvragen?

De VEKI is open vanaf 22 juni 2022 en zal openstaan tot 10 januari 2023. Het budget is thans (3-10) nog niet uitgeput en aanvragen is mogelijk.

Bijdrage.

Afhankelijk van het type project en het type onderneming (klein, middel of groot) is de VEKI-bijdrage 35% tot 70% van de extra kosten die worden gemaakt door het investeren in een milieuvriendelijk alternatief t.o.v. het investeren in een ‘reguliere’ installatie. Projecten waarvoor een subsidie van minder dan €125.00 zou worden uitgekeerd, komen niet in aanmerking.

Toelichting

Met de VEKI-regeling wil de overheid de verspreiding en uitrol stimuleren van CO2-reducerende technieken en installaties in de industrie die binnen hun huidige staat van ontwikkeling nog een terugverdientijd hebben van méér dan vijf jaar. Daarnaast is de belangrijkste voorwaarde van de VEKI dat hetgeen waarin geïnvesteerd wordt eigendom is en blijft van de onderneming die subsidie aanvraagt en dat het milieuvoordeel wordt behaald op het niveau van deze onderneming zelf (en niet op het niveau van bijvoorbeeld de eindgebruikers van een product). Een energiezuinige productiefaciliteit voor verbrandingsmotoren zou bijvoorbeeld wel in aanmerking kunnen komen, een productiefaciliteit voor state-of-the-art zonnepanelen waarbij echter (relatief) veel grondstoffen verbruikt worden niet. Het gaat erom dat de installatie of techniek waarin geïnvesteerd wordt direct gepaard gaat met een verminderd grondstoffen- en/of energieverbruik. Bent u benieuwd of uw project wellicht voor VEKI in aanmerking komt? Neem dan gerust contact met ons op zodat we samen kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.