Sluiten

Subsidieregeling Praktijkleren

Voor wie?

Erkende leerbedrijven die een praktijkleerplaats hebben aangeboden aan scholieren of studenten.

Wanneer aanvragen?

Aan het einde van het schooljaar, in de periode van 3 juni t/m 17 september 2024.

Bijdrage

Maximaal €2.700 per kandidaat. Het maximum geldt als de kandidaat ten minste 40 weken begeleiding heeft genoten. Bij een kortere begeleiding wordt de bijdrage naar rato minder. Als het totale budget van de regeling wordt uitgeput kan het maximum lager uitvallen dan €2.700.

Toelichting

Middels de subsidieregeling praktijkleren wil de overheid bedrijven ondersteunen die praktijkleerplaatsen aanbieden aan scholieren of studenten waarvan de opleiding voor een groot gedeelte bestaat uit het opdoen van praktijkervaring bij een erkend leerbedrijf, zoals in het bijzonder het geval is bij BBL-ers. Naast deze opleidingsvorm komen ook enkele andere in aanmerking zoals het 3e en 4e leerjaar van de basisberoepsgerichte leerweg van het VMBO, het laatste leerjaar van het VSO, enkele HBO-opleidingen waarbij beroepsuitoefening een verplicht onderdeel is, en ook zijn er mogelijkheden voor promovendi en TOIO’s. Voor MBO-studenten die een opleiding in de derde leerweg volgen zijn er vergelijkbare subsidiemogelijkheden in het kader van de SLIM-regeling (zie aldaar). De belangrijkste voorwaarden van de subsidie zijn:

  • de praktijkleerplaats moet worden aangeboden door een erkend leerbedrijf
  • vereist is een door het bedrijf, de opleiding en student ondertekende praktijkleerovereenkomst
  • vereist is tevens een aanwezigheids- dan wel afwezigheidsadministratie waaruit blijkt welke weken van het schooljaar de leerling of student actief werkzaam is geweest bij het bedrijf

Er is in 2024, evenals in voorgaande jaren, weer extra subsidie mogelijk voor BBL-studenten uit de landbouw, horeca of recreatiesector.

Zie voor meer info:

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/praktijkleren