Sluiten

MIA (Milieu Investeringsaftrek) \ Vamil

Voor wie?

Bedrijven die voornemens zijn te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of dat recentelijk hebben gedaan.

Wanneer aanvragen?

Tot maximaal 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting. Aanvragen kan gedurende het hele jaar (2024)

Bijdrage?

Met de MIA mag 27% tot 45% van de investeringskosten als extra aftrekpost t.b.v. de winst worden gebracht (en kan op deze manier leiden tot een netto subsidie van maximaal 11.6%). Met de VAMIL mag u 75% van het investeringsbedrag afschrijven in een jaar waarop het u het beste uitkomt. Welke MIA-percentages gelden en of de VAMIL van toepassing is, is per bedrijfsmiddel verschillend.

Toelichting

De Milieu Investeringsaftrek (MIA) is een fiscale regeling waarmee u uw fiscale winst kunt verlagen en daardoor minder belasting hoeft te betalen als u een milieuvriendelijke investering doet. De VAMIL is een fiscale regeling waarmee u 75% van het investeringsbedrag van bepaalde bedrijfsmiddelen mag afschrijven in een afschrijvingsjaar dat u het beste uitkomt, waardoor u een liquiditeits- en/of rentevoordeel heeft. Alle bedrijfsmiddelen die kwalificeren zijn te vinden op de Milieulijst 2024. Naast specifiek omschreven bedrijfsmiddelen die aan nauwkeurig omschreven eisen moeten voldoen (zoals warmtepompen, ventilatieunits of recyclingapparatuur) is er binnen de MIA\Vamil ook ruimte voor grootschaligere investeringen in nieuwe productielijnen en installaties onder de categorie ‘generieke bedrijfsmiddelen’. Binnen de MIA\Vamil is veel mogelijk. Wij zijn u uiteraard graag van dienst om te kijken wat er in uw bijzondere situatie kwalificeert. Onze dienstverlening bestaat niet alleen in het verzorgen van de aanvraag, maar tevens in het begeleiden van het proces na de aanvraag, waaronder bijvoorbeeld het beantwoorden van eventuele vragenbrieven en in de ondersteuning bij eventuele bedrijfsbezoeken door RVO.nl.

Zie voor een handig zoekfunctie om te kijken of een bepaald specifiek bedrijfsmiddel kwalificeert: https://data.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/2024?type=all