Sluiten

EIA (Energie Investeringsaftrek)

Voor wie?

Bedrijven die voornemens zijn te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie of dat recentelijk hebben gedaan.

Wanneer aanvragen?

Tot maximaal 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting. Aanvragen kan gedurende het hele jaar (2024).

Bijdrage:

40% van de investeringskosten mag als extra aftrekpost t.b.v. de winst worden gebracht. Daarmee kan het netto voordelen oplopen tot ongeveer 10%.

Toelichting:

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee u uw fiscale winst kunt verlagen en daardoor minder belasting hoeft te betalen als u een energiebesparende investering doet. U slaat dan ook twee vliegen in één klap: u bespaart op energiekosten én u betaalt minder belasting. Alle investeringen die in aanmerking komen staan in de Energielijst 2024. Naast specifiek omschreven bedrijfsmiddelen die aan nauwkeurig omschreven eisen moeten voldoen (zoals warmtepompen, ventilatie-units, isolatiemateriaal, etc.) is er binnen de EIA ook ruimte voor grootschalige investeringen in nieuwe productielijnen en installaties onder de categorie ‘generieke bedrijfsmiddelen’. Binnen de EIA is veel mogelijk en wij zijn u uiteraard graag van dienst om te kijken wat er in uw bijzondere situatie kwalificeert. Onze dienstverlening bestaat niet alleen uit het verzorgen van de aanvraag, maar tevens in het begeleiden van het proces na de aanvraag, waaronder bijvoorbeeld het beantwoorden van eventuele vragenbrieven en in de ondersteuning bij eventuele bedrijfsbezoeken door RVO.nl.

Zie voor een handige zoekfunctie om te kijken of een bepaald bedrijfsmiddel kwalificeert: https://data.rvo.nl/subsidies-regelingen/milieulijst-en-energielijst/2024?type=all